село Крастилци

Село Кръстилци – община Сандански

История: Първите записи за селото са от турските архиви /1570 година/, където селото е записано като “Крстилци”, а жителите “Крстилчани”. През 1900 година жителите на Кръстилци са били 550 и до средата на миналия век населението е достигнало 800 души, като след това започва прогресивно да намалява поради това, че хората започнали да обработват и мигрирали към плодородните земи около река Струма и там възниква Село Струма. През 2011 в село Кръстилци – живеят само 19 души. В село Струма има над 550 души. В Кръстилци почти напълно е запазена възрожденската селищна структура, но жилищния фонд е стар и поради значителното обезлюдяване на селото е и зле поддържан.

Георгафия: Село Кръстилци се намира в Югозападен регион община Сандански, област Благоеврград и е разположено в планински район в историко-географската област Каршияка. Селото се намира в източните склонове на Малешевската планина на 500 – 699 метра надморска височина. Селото закача най-крайните части на Огражден планина (1744м), която представлява част от западната ни граница с Македония. Площта на селото е 22.911km2. Пощенски код на село Кръстилци: 2805

Климат: континентално планински с изразено влияние от Средиземноморието. Водните течение имат непостоянен режим и през летните месеци пресъхват.

Флора: зимен дъб, благун, цер, космат дъб, бук

Фауна: диви прасета, диви зайци, сърни, вълци, лисици и дори се предполага, че това е единственото място в България, където се среща рис.

Забележителности:

В близост до селото се намира връх Свети Спас (800 метра), на който според местни легенди върху скалата са отбелязани стъпките на Крали Марковия кон. На самия връх има параклис и два големи железни кръста.

Факти за Село Кръстилци община Сандански

В село Кръстилци няма централно водоснабдяване, няма изградена канализация, няма жични телефонни постове на БТК и не пътуват автобуси от и до селото, а магазинът работи понеделник, сряда и петък.

Село Кръстилци и местността Арнаутски лаки 2017 Изработка на сайт и поддръжка от OnboxMedia
Имотът е собственост на GH Group